Dobrodošli u Player svet! Prijavi se ili Registracija

BEOGRAD
Svetogorska 9: +381 11 3347 615
+381 11 3347 442
+381 11 3347 883
Sarajevska 68-70: +381 11 2688 067
+381 11 2688 068
+381 11 2688 069
Južni Bulevar 1a: +381 11 4065 432
+381 64 64 70 100
NOVI SAD
Futoški put 1: +381 21 3010 626
+381 21 3010 627
NIŠ
Pantelejska 53: +381 18 4200 878
+381 64 647 0101
BIJELJINA
Njegoševa 16: +387 55 209 104 +387 55 209 387 +387 66 224 417
PLAYER Vodič za kupovinu MIDI klavijatura

PLAYER Vodič za kupovinu MIDI klavijatura


Proizvođač: PLAYER Vodič za kupovinu MIDI klavijatura
Dostupnost: Na stanju
Šifra Proizvoda: 852258

MIDI klavijatura je takođe poznata i pod imenom MIDI kontroler. Da pojednostavimo, kontroler je uređaj sa kombinacijom dirki, pedova, dugmadi, nobova i/ili slajdera koji se koriste za upravljanje parametrima na drugim uređajima putem MIDI poruka.


call

Sve MIDI klavijature su MIDI kontroleri, ali nisu svi MIDI kontroleri MIDI klavijature. Neki od poznatih MIDI kontrolera koji nisu istovremeno i klavijature su Akai MPC40, Novation Launchpad S, itd.

MIDI klavijaturama su kontroleri koji između ostalog poseduju crne i bele dirke (poput klavira). Muzički producenti koji rade u kućnom ili profesionalnom studiju obično se odlučuju da MIDI klavijatura bude centralni deo postavke, tačno ispred kompjutera. Razlog za ovo je to što se većina zvukova koji snimate preko DAW-a odsvira na klavijaturi. Osim toga, mnogo je ergonomičnije i produktivnije kada se klavijatura nalazi tačno ispred vas. Većina producenata poznaje osećaj skrolovanja kroz presete u svojim softverima jednom rukom, i sviranja melodija ili bas linije drugom rukom, što nakon nekoliko sati rezultira gotovim zvučnim zapisom.

Vrlo je važno da upamtite da klavijature koje se prodaju pod nazivom MIDI klavijature-kontroleri obično ne stvaraju zvuk samostalno. One se koriste za pokretanje ili sviranje melodija na drugim uređajima, kao što su softverski sintovi koji su instalirani na vašem kompjuteru u okviru DAW-a. Sviranje nota na vašim softverskim sintovima je samo jedna od brojnih opcija MIDI klavijatura. Možete pokretati semplove, kontrolisati različite parametre u okviru DAW-a i drugih softvera, ili svirati note sa hardverskih sint modula koji nemaju klavijature u sebi.

Ukoliko imate iskustvo u sviranju klavira, sviraćete MIDI klavijaturu sa dve ruke, dok neki profesionalni producenti crtaju note u svom DAW-u koristeći samo svoj miš. Primer je profesionalni muzički producent DJ Avicii koji uglavnom crta note u okviru softvera FL Studio, ali i ručno svira melodije na svojoj klavijaturi. Kada su ga pitali kako kreira melodiju:

“Trenutno najviše radim na klaviru, ali nekad ne odsviram već nacrtam note. Tako započinjem proces produkcije - Počinjem sviranjem osnove na klaviru, zatim osmislim melodiju i sve ostalo oko toga.”

Koji faktori utiču na odluku o kupovini MIDI klavijature?

Broj dirki: Možda najvažniji faktor prilikom izbora najbolje MIDI klavijature je njena veličina u smislu broja dirki. Najmanja klavijatura koja se može kupiti ima 25 dirki. Nakon toga, postoje klavijature sa 49, 61 i 88 dirki (autentični klaviri imaju 88 dirki i to je maksimum). Takođe, moguće je da ćete naići i na klavijature sa 37 dirki.

Zanimljivo je to da se prema istraživanjima, većina producenata odlučuje za klavijature sa 49 dirki. Ove klavijature su praktične jer poseduju 4 oktave, a ne zauzimaju mnogo prostora na radnom stolu. Možete izabrati 61 kako biste imali dodatnu oktavu, ali to je stvar ličnih preferencija i budžetskih ograničenja. Kada je u pitanju prva klavijatura, 49 je sjajan izbor. Oni koji se odluče za klavijaturu sa 88 dirki, verovatno već imaju iskustva sa sviranjem klavira, ali ukoliko tražite maksimalnu praktičnost, odlučite se za 49 dirki.

Mobilnost: Ukoliko je vaš studijski prostor skučen, često putujete i producirate muziku u pokretu, ili preferirate da svirate i snimate jedinstvene melodije jednom rukom, potreban vam je prenosivi kontroler sa 25 ili 37 dirki. Ipak, budite svesni da iako kontroler poseduje 25 dirki, nije nužno i lako prenosiv. Npr. Akai MPK225 je kontroler sa 25 dirki koji je poprilično glomazan i verovatno ne može da stane u običan ranac. Na drugoj strani, kompaktni M-Audio Axiom Air Mini 32 možete da spakujete i nosite sa lakoćom.

Budžet: Najvažnija stvar koja utiče na cenu je ime brenda (npr. Akai je skuplji od Behringer-a), ali i broj dirki, broj dodatnih pedova, slajdera, dugmića, itd. Ukoliko nemate veliki budžet, potrebno je da se odlučite šta vam je od navedenog najvažnije i bez čega ne možete. S obzirom na veliki raspon cena ovih uređaja kod različitih brendova, na MIDI klavijaturu možete potrošiti od 50 do 1000e.

Osećaj sviranja klavijature: Akustični klaviri su postavili standard u tome kako bi klavijatura trebalo da izgleda. Dirke koje se na osećaj ponašaju kao dirke pravog klavira poznate su kao otežane. Sledeća kategorija su polu-otežane i neotežane (poznate i kao sint akcione). Ukoliko ne svirate klavirske melodije u velikoj meri, posedovanje MIDI klavijature u kućnom studiju nije imperativ. Polu-otežane dirke su uvek dobar izbor i pružaju vam odličan osećaj dok svirate note. Većina MIDI klavijatura poseduju ili polu-otežane ili sint akcione dirke. Verovatno ćete čuti i da su dirke osetljive na jačinu, što znači da reaguju na to koliko jako pritisnete dirku kada odsvirate notu. Ukoliko dirku jedva dotaknete, biće registrovano da ste odsvirali notu meko, a ako je snažno pritisnete biće zabeležena maksimalna snaga. Osetljivost na snagu je veoma bitna, s obzirom da će zahvaljujući tome dinamika odsviranog učiniti da zvučni zapisi budu interesantniji.

Dodatne kontrole: Ovo su opcije koje dobijate dodatno uz dirke. Pedovi, nobovi, slajderi, dugmići, itd. Kada pogledate MIDI klavijaturu, postaće vam jasno koliko dodatnih kontrola uz nju dobijate. Kontroler poput M-Audio Keystation 49 izgleda prilično moćno i elegantno, sa samo nekoliko dodatnih dugmića. Neki kontroleri izgledaju kao komandni centar svemirskog broda, poput Akai MPK88V2. To da li su vam potrebne dodatne kontrole zavisi od toga koliko planirate da ih koristite. Na mnogim MIDI klavijaturama su slajderi, nobovi i dugmići mapirani za DAW softvere kao što su Ableton, FL Studio, Logic i slično. Sve zavisi od vašeg načina rada. Npr. neki od zaposlenih u Equipboard-u, koriste svoje kompjuterske miševe i klavijature kako bi kontrolisali svoje DAW i VST softvere, a MIDI klavijaturu koriste samo za sviranje melodija. Neki vole da mapiraju svoje fejdere na mixer sekciju u svom DAW sistemu, padove za semplove, čak i transport kontrole (play, stop, rewind, etc.) na njihovim MIDI klavijaturama za svoj DAW. Na primer: neki muzičari preferiraju da svoje perkusije sviraju na pedovima pre nego na klavijaturi, tako da se njima sviđaju padovi u drum modu na Akai MPK 249.

DAW kompatibilnost: U suštini, svaka klavijatura može da radi sa bilo kojim DAW softverom, iako su neke napravljene specijalno za određene DAW-ove, što znači da se mapiranje slajdera i nobova odvija automatski. Naša preporuka je da se umesto toga fokusirate samo na kvalitet i performanse MIDI klavijature.Nazad na kategoriju Recenzije