Do besplatne dostave Vam je ostalo još 2.000,00 RSD
RSD
 
 

Recenzija Electrocompaniet ECI 80D

Integrisano pojačalo sofisticiranog zvuka

 

NAŠA PRESUDA

Entry level Electrocompaniet integrisano pojačalo bogato je opremljeno i sofisticirano zvuči

ZA

  • fluidne i artikulisane prezentacije
  • impresivna definicija detalja
  • dobro opremljeno

PROTIV

  • nema USB digitalnog ulaza
  • daljinski upravljač jeftinog izgleda

 

Prošlo je više od deset godina otkako smo poslednji put analizirali bilo što od norveške kompanije Electrocompaniet, pa nismo bili sasvim sigurni šta možemo očekivati od integrisanog pojačala ECI 80D. Kako stvari stoje, to je impresivno izrađen izvođač prepun korisnih funkcija.

 

Funkcije

Ne možemo zamisliti previše prilika u kojima ovo integrisano pojačalo neće moći da ispuni očekivanja sa cenom koja odgovara dvokanalnom setapu. Ima dobar raspon digitalnih i analognih ulaza, uključujući phono stage s magnetom koji se može pomerati, više koaksijalnih i optičkih uređaja, kao i dvostruki  Bluetooth u visokokvalitetnom aptX HD obliku.

Te tvrdo ožičene digitalne veze prihvatiće do 24-bitne / 192kHz PCM fajlove, iako nedostatak USB ulaza znači da ne postoji mogućnost reprodukcije DSD ili PCM fajlova sa većom brzinom semplovanja. Sumnjamo da to neće biti glavni problem za većinu potencijalnih kupaca.

Što se tiče izlaza, tu je osnovni set terminala za višesistemske zvučnike, izlazi za slušalice od 6,3 mm i 3,5 mm (nezgodno smešteni na zadnjoj strani) i nameenski priključak pretpojačala za one kojima treba više snage nego što pruža ECI 80D.

 

Tehničke specifikacije

Izlazi za napajanje 2x 80W

Koaksijalni x2

Optički x3

Izlaz za slušalice 3.5mm and 6.3mm

Daljinski Da

Dimenzije (v/š/d) 9 x 47 x 26cm

 

Electrocompaniet  traži snagu od 80W po kanalu u naponu od 8ohm, a taj se izlaz skoro udvostručava na 150W po kanalu kako se impedansa zvučnika  prepolovljuje.

To je dovoljno za pojačanje većine zvučnika na pristojne jačine u svim prostorijama osim u najvećim.

Konstrukcija

Kvalitet izrade pojačala je lep i solidan, ali možda mu nedostaje malo glatkoće u poređenju s najboljima na ovom nivou. ECI 80D je dobar primer onoga što jeste - proizvod malog specijalizovanog proizvođača. Ipak, ne osećamo se tako velikodušno prema  daljinskom upravljaču; iako je izvanredno jednostavan, daje nekako jeftin osećaj.

Svako pojačalo na ovom nivou zaslužuje kvalitetne partnere. Koristimo naš uobičajeni Naim ND555 / 555 PS DR muzički streamer i za analogni i za digitalni feed signala, a podupire ga Technics SL-1000R / Goldring 2500 MM gramofonski paket. Takođe koristimo više cenovno kompatibilnih izvora u obliku uređaja za reprodukciju Clearaudio Concept Active MM i CD playera Cyrus CDi.

ECI 80D pokazuje se nesigurno prema zvučnicima, što ima za rezultat dosledne rezultate na ATC SCM50, KEF LS50 Meta i Triangle Borea BR08. Takođe koristimo iPhone XS Max kao Bluetooth izvor i par Beyerdynamic T1 Mk2 slušalica za testiranje izlaza za slušalice. I na kraju, koristimo par Bose slušalica za poništavanje šuma 700 kako bismo isprobali mogućnosti Bluetooth prenosa Electrocompaniet-a.

Zvuk

Kada se koristi, ovo je sjajno pojačalo za ovu cenu. Odlično je za pružanje otvorenog i prostranog zvuka prepunog suptilnosti.  Pustite neki tihi album, kao što je Found Songs od Ólafura Arnaldsa, i ono sjaji, pružajući nijansirane zvučne slike sa izražajnim instrumentima i zvukovima. Impresionirani smo ponuđenom rezolucijom i načinom na koji ovo pojačalo organizuje sve ove informacije u kohezivnu muzičku celinu.

Ima prefinjenu prezentaciju bez ikakvih neopravdanih tvrdih rubova, ali ima dovoljan udar kada to muzika zahteva. To je jasno kada se prebacimo na Holstov Mars. Ovde uživamo u stereo slikama Electrocompaniet-a, posebno u načinu na koji postavlja sloj zvuka i sprečava da instrumenti zvuče pretrpano ili kao da se moraju trzati da bi se čuli.

Dinamički se pomaci većih razmera dobro podnose, iako ako se prebacite na slične rivalske modele poput jeftinijeg, čisto analognog Naim Nait XS 3, primetićete da ECI 80D ne prenosi isti osećaj snage i udaraca. Takođe, Electrocompaniet pruža osećaj uvida i sofisticiranosti koji se Naim trudi da stvori, tako da je reč o različitim modelima, a ne da je jedan u celini znatno bolji od drugog.

Tonalno, ECI 80D je na blago glatkoj i bogatoj strani neutralnog - ali ne toliko da nepotrebno utiče na ukupnu transparentnost pojačala ili guši zvučne karakteristike pojedinih snimaka.

Reprodukcija Watch The Throne od Jaya Z-ja i Kanyéa Westa putem digitalnih ulaza dokazuje da kulturna prezentacija Electrocompanieta ne sprečava da bude zabavno i oduševljeno slušanje. Iako nema Naimovog ritmičkog nagona i napada, još uvek ima dovoljno snage i udaraca da nas natera da nastavimo sa slušanjem. Volimo način na koji prenosi glasove i način na koji tako efikasno prenosi strast i značenje iza reči. Ovaj DAC modul uglavnom je dobar kao i bolji samostalni odabir koji košta oko četvrtine tražene cene pojačala.

Drago nam je što možemo da kažemo da je i ugrađena phono stage s pokretnim magnetom iznenađujuće sposobna. Obično takve stvari zvuče kao da su pomalo promišljene, , a ne nešto zbog čega se stvarno možete oduševiti. Ali ovde je drugačije. Ovaj phono modul zadržava dobru dozu jasnoće u fazama linija i dobro funkcioniše sa svime, od Izlaska Boba Marleyja, sve do Orffove Carmine Burane. Imamo slično pozitivno mišljenje i kada isprobavamo izlaze za slušalice. Zvučni karakter jednako je privlačan kao i kroz izlaze zvučnika, a to nije toliko uobičajeno koliko bi trebalo biti.

Bluetooth ulaz daje još dobrih vesti. Ovo je jedna od najboljih implementacija koje smo čuli u ovakvom proizvodu. Iako su žičani ulazi naš izbor za apsolutne performanse, ECI 80D-ov Bluetooth zvuk impresivno je efikasan.

Konačna ocena

Electrocompaniet je ovde izvrsno obavio posao. ECI 80D je pojačalo u kojem sve ključne funkcije stvarno dobro rade - i, prema našem iskustvu, to je retkost. Dodajte tome kvalitet zvuka koji je uporediva s najboljim rivalima i sasvim je jasno da je ovo pojačalo odličan izbor.

 

OCENE

 

  • Zvuk5
  • Funkcije5
  • Konstrukcija4