Do besplatne dostave Vam je ostalo još 2.000,00 RSD
 

TEST: SONTRONICS PODCAST PRO,

DINAMIČKI MIKROFON ZA GOVOR

 

  1. april 2020.

Industrijski dizajn za kućni studio

Sontronics Podcast Pro, dinamički mikrofon za govor

 

Sontronics Podcast Pro je dinamični mikrofon za zvučnik, koga proizvođač ne samo da reklamira da ima obli zvuk, već bi takođe trebalo da bude neosetljiv na ambijentalnu buku. Sa superkardioidom i optimizovan za govorne aplikacije, može se koristiti i kao vokalni mikrofon. Da li je mikrofon pogodan za jedno ili drugo o tome uvek odlučuje lični ukus. Ipak, postoje dobri razlozi da odaberete Podcast Pro.

Ako niste upoznati sa proizvođačem Sontronics, želeli bismo da vam pomognemo, jer je to jedan od novijih proizvođača u oblasti proizvođača mikrofona. U međuvremenu, postoje mnoge od ovih delimično malih kompanija koje idu vrlo nezavisnim putevima u tehnologiji i dizajnu, pri čemu su mikrofoni često čak i ručno rađeni. Mnogi od njih su u nižem cenovnom rangu i takođe pružaju dobar kvalitet. I to moraju biti, jer se takmiče sa etabliranim brendovima.

Sontronics je 2004. osnovao Trever Coley, jer je muzičar i entuzijasta želeo da ispuni svoj davnašnji san, prema rečima proizvođača, i od tada na tržište donosi mikrofone u raznim oblicima i bojama, uključujući skupe ribbon mikrofone skuplje od 2000 evra. Pored širokog asortimana mikrofona i u međuvremenu revidirane klasike sopstvene kompanije, Sontronics nudi i dodatke od kablova do postolja za mikrofone. Modeli STC-2, ORPHEUS i APOLLO su popularni i uspešni prema rečima proizvođača.

Ono što je meni uzbudljivo kod mnogih od ovih malih dobavljača je to što oni ne samo da pokušavaju da oponašaju slavne proizvode, već i oživljavaju tržište sopstvenim konceptima i to, kao u slučaju Podcast Pro, izvanrednim dizajnom. Nalazi se u početnom segmentu i oživljava prilično zbunjujuće tržište pristupačne audio opreme. Vokalni mikrofon CORONA je već bio tamo pre virusa, a kako je dinamički vokalni mikrofon veoma sličan njemu, a već smo ga testirali na AMAZONA.de.

Prvi utisak

Jednostavno i bezbedno spakovan unutar pene, ovaj neverovatno lagan mikrofon je stigao do mene. To je pomalo iritirajuće u pogledu Shure SM7B i RODE PodMic, od kojih svaki dodaje 1 kg na vagu. Meren na kuhinjskim vagama,  Podcast Pro uključujući okretni nosač, težak je samo 313 grama, pri čemu sama težina ne određuje kvalitet. Ipak, elektronika u svakom mikrofonu verovatno će činiti najmanje, iako čvrsto kućište sigurno štiti unutrašnjost ne samo od elektromagnetnih uticaja, već i od vibracija. Dodatna oprema nije uključena, nosač sa navojem od 3/8 inča mora se prema potrebi proširiti na 5/8 inča pomoću adaptera. Takođe bi mogao da se zavrne redukcionim navojem, ali nekako ga nisam mogao jednostavno odviti.

 

Tipičan za Sontronics i donekle jedinstven dizajn je rešetka sa vertikalnim linijama. Kao radioamater to znate iz raznih ručnih mikrofona, ali u pro-audio oblasti se nikada ranije nisam sreo sa ovakvim. Iza rešetke nalazi se mrežasta žičana korpa sa vetrobranom od pene, a oboje bi trebalo da efikasno čuvaju kapsulu od eksplozivnog zvuka. Nema šta da se podešava, XLR kabl je povezan pozadi. Kao i obično kod takvih zvučnika, držač se takođe može okrenuti naopako za montiranje i omogućava pričvršćivanje mikrofona na nosač. Dva navojna zavrtnja sa strane drže mikrofon sa gumenim podlošcima sigurno u položaju i po potrebi se mogu brzo nagnuti, ali to takođe može dovesti do škripanja.

U osnovi, Sontronics Podcast Pro, dostupan u crnoj ili crvenoj boji, solidno je proizveden, vijci pričvršćenog poklopca sa letvicama su vidljivi sa strane, ključna reč je industrijski dizajn. Na to podseća metalno kućište, za koje se čini da zatvara žičanu korpu; ovo je vidljivo u delovima i nema uticaja na zvuk. Sa dužinom od 180 mm, kućište je prilično kompaktno, prečnik je 60 mm, a nosač ima 82 mm.

Podcast Pro obično koristi superkardioid. Ovo daje snažniji efekat usmerenja od konvencionalnog kardioida, i na taj način efikasnije umanjuje refleksije u sobi. Pored toga, ne zahteva fantomsko napajanje kao mikrofon sa pokretnom zavojnicom. Proizvođač ga reklamira i za mobilnu upotrebu, ali je dovoljno lagan za ovu namenu. Četiri PodMics-a ili SM7B samo bi težili preko 4 kg, pa bi se dodali stalci za stolove. S druge strane, četiri podcast profesionalca teže oko 1,3 kg i zato su relativno prenosivi, pod uslovom da je potrebno podešavanje mobilnog podkastinga.

Iako ga Sontronics reklamira kao mikrofon za spoljnu upotrebu, mislim da oblik Podcast Pro za to nije pogodan. U svrhu izveštavanja, štapni mikrofon je korisniji i može biti bolje usmeren na zvučnik, bez stativa ili ručke je prilično teško sa Podcast Pro-om. S druge strane, za kućni studio rukovanje je lako, jer se bez oklevanja može montirati na svetleće postolje.

Tehnički Sontronics određuje impedansu od 600 Ohma i osetljivost od -50 dB sa tolerancijom od 2 dB, frekvencijski odziv je od 50 Hz do 15 kHz. Uprkos visokoj impedansi, mogao je savršeno da radi na različitim ulazima i izvodi glasno i tiho. Ne bih ovo očekivao s obzirom na podatke, a takođe je dobro i za najavljenog početnika.

Frekvencijski odziv je obično donekle ograničen, što u praksi nije značajan nedostatak i s obzirom na polje primene usmereno na govor. Naprotiv, za snimanje glasa nije toliko važan frekvencijski odziv, već da li je mikrofon pogodan za odgovarajući glas. Slično tome, nije za očekivati da će ciljna grupa imati optimizovan prostor za snimanje. Nažalost, proizvođač nerado daje dodatne detalje i dijagrame frekvencije, tako da test govora mora biti dovoljan za procenu.

Podcast Pro u praksi

Povezan na Zoom LiveTrak L-8, poredio sam ga sa RODE PodMic. U istom je cenovnom rangu i svojom dinamičnom kapsulom nudi ravnopravnog protivnika. Ispostavilo se da je Podcast Pro znatno glasniji i vrlo dobro umanjuje dolazni zvuk sa bočnih i stražnjih strana.

 

  1. „Sontronics Podcast Pro govorni primer“

Kao što je pomenuto, glas i mikrofon moraju da se podudaraju, što smatram manje optimalnim u mom slučaju. Podešavanje je relativno tamno i ne bi trebalo podrivati minimalnu udaljenost. Ako o tome govorite preblizu, vetrobran je praktično neefikasam i eksplozivni zvukovi  dolaze do izražaja, kao i blago nazalni zvučni karakter. Sa malo veće udaljenosti i dalje zvuči mračno, ali glas ostaje prisutniji nego kod PodMica, o čemu se može detaljnije razgovarati i ima više visokih tonova. Podcast Pro zvuči manje fino, što je prilično podnošljivo u ovom rasponu cena, ali verovatno ga čini manje korisnim za podizanje instrumenata. Niže podešavanje takođe ima prednosti, posebno za visoke glasove sa oštrim sibilantima. Oni tada ne dolaze toliko do izražaja i neprijatno šištanje se direktno izbegava bez ikakve naknadne obrade.

Kada je naleteo na postolje mikrofona, svetlo kućište se osvetilo za činjenicu da takve vibracije mogu biti apsorbovane prilično nedovoljno. Ako želite da ga koristite na računarskom stolu sa spoljnim čvrstim diskovima, brujanje možete uprkos smeru sprečiti samo fizičkim razdvajanjem. Napokon, Podcast Pro je vrlo nekomplikovan, posebno kada je reč o pravcu govora. Superkardioid izaziva strah da ćete o tome morati razgovarati direktno s prednje strane, što može dovesti do odstupanja u zvuku i jačini zvuka ako se pomerite bočno. Srećom, Podcast Pro se nudi kao nekomplikovan partner, jer se sa rastojanjem većim od 10 cm takođe možete udaljiti od smera govora. Ipak, smanjeni upadni ugao osigurava da refleksije u prostorijama budu manji problem ako se Podcast Pro postavi u nepovoljan položaj.

Međutim, ako se učinite previše dosadnim, ne bi trebalo da počnete da savijate zvuk pomoću ekvilajzera, jer posebno pojačavanje visokih frekvencija ponekad negativno utiče na ponašanje šuma. Za glasovne aplikacije u manje od idealnih okruženja, Podcast Pro može biti od interesa, pogotovo jer može biti efikasniji zbog odloženih visokih tonova. Stoga se preporučuje ne samo ljubiteljima dizajna, već i korisnicima koji žele prilično lako da naprave dobre glasovne snimke, čak i u nepovoljnim situacijama snimanja. Pomalo je osetljiv na udare, ali uprkos visokoj impedansi prilično je jednostavan za upotrebu.

ČINJENICE

Sontronics Podcast Pro je pristupačan zvučnik za govor i vokalni mikrofon za kućni studio solidne konstrukcije i jednostavan za rukovanje. Kvalitet zvuka je dobar, mada je malo tamniji u osnovnom zvuku. Međutim, o tome se ne bi smelo razgovarati iz blizine bez vetrobrana, ali ipak obezbeđuje dovoljnu jačinu na rastojanju od 15 do 20 cm. Mala težina pogoduje mobilnom podešavanju, a dizajn u svakom slučaju privlači pažnju. Dovoljan razlog da više volite crvenu boju.

Prednosti

+ izuzetno lagan za mobilnu upotrebu i male stalke

+ dovoljna jačina za veće govorne udaljenosti

+ dobra usmerenost i ne preuski upadni ugao

+ čvrsto metalno kućište i dobro proizvedeno

Mane

- samo dovoljno otporan na vetar

- pomalo taman zvuk