Do besplatne dostave Vam je ostalo još 2.000,00 RSD
RSD
 
 

Koje je najbolje Marshall pojačalo?

Autor teksta: Elliot Stent

Marshall je najprepoznatljiviji brend pojačala u muzičkoj industriji. Praveći veliki asortiman legendarnih pojačala još od 1962.godine, njihov dizajn je napravio revoluciju kada je reč o načinu na koji danas čujemo gitare.

Igrajući veliku ulogu u uspostavljanju rok zvuka, Marshall Amplification je inspirisao generacije muzičara. Ali nakon tolikog uspeha i tolikih modela, teško je znati koje je najbolje Marshall pojačalo. U ovom vodiču ćemo vam pomoći da saznate koje će najbolje odgovarati vašim tonskim potrebama!

 

Za Marshall Amplification nije potrebno predstavljanje, ali ćemo Vam ga ipak pružiti! S obzirom da su glavni trendseteri u oblasti dizajna pojačala od ranih 60-ih godina prošlog veka, njihova pojačala su još uvek izuzetno popularna u 21. veku, sa većim lajnapom nego ikada ranije.

Poznati po svom “crunch-u” koji predstavlja njihov zaštitni  znak, Marshall je prvi uveo zasićeni distorzirani zvuk, koji je u potpunosti pokrenuo stvari u novom smeru. Zato je cela svita ikoničnih gitarista kao što su Joe Satriani, Angus Jang (AC/DC), Zakk Wylde (Black Label Society) i još na stotine njih koristilo njihova pojačala more have used their amplifiers kako bi stvarali svoje prepoznatljive zvuke.

Kasnije su mnoge firme koje proizvode pojačala koristile Marshall kao svoje polazište, gradeći na njegovim osnovama, kako bi pomerila  tehnologiju pojačala još dalje. Uprkos tome, Marshall nastavlja da unosi inovacije i vodi bez premca, preko 50 godina kasnije.

U ovom članku, pružićemo Vam neke smernice u pogledu pronalaženja pravog Marshall-a kako bi zvuk u Vašoj glavi postao stvarnost. Postoji velika raznolikost u njihovom trenutnom katalogu, a dostupne opcije nalaze put do gitarista svih žanrova i stilova. Stoga smo sigurni da ćete pronaći Marshall pojačlalo koje ćete obožavati kakav god da je Vaš ukus.  Ali najpre, jedan kratak čas istorije....

ISTORIJAT MARSHALL AMPLIFICATION

Jim Marshall osnovao je svoju kompaniju još davne 1962. godine, ne mnogo pre nego što se prvi put otvorila kompanija Andertons Music Co.! Sa uspešnom prodavnicom sa sedištem u Londonu, Jim je nabavio razne muzičke instrumente i pretežno se specijalizovao za bubnjeve. Međutim, nekolicina Jim-ovih visok profilnih klijenata, od kojih su najpoznatiji Pete Townsend i Ritchie Blackmore, sugerisala je da bi trebalo da počne sa gitarama i pojačalima.

Jim je postao svestan njihove frustracije u pogledu pojačala koje su koristili u to vreme, rekavši mu da ne mogu baš da postignu zvuk koji su tražili. Prihvatajući to kao izazov, Jim Marshall je formirao mali tim i zajedno su počeli da prave sopstvena pojačala. I tako je kompanija počela! Legendarni  ’59 Super Lead (Plexi) bilo je jedno od njihovih prvih pojačala. Ova cevna glava je bila pravi monstrum, sa masivnim hedrumom i dovoljno jačine da popuni bilo koji prostor za sviranje. Neki od prvih korisnika ovog pojačala bili su Jimmy Page iz Led Zeppelin-a i mitski Jimi Hendrix, koji su oblikovali čuveni Marshall drajv zvuk.

Ostali uspesi su usledili, uključujući 2203 i 2204 glave iz sredine '70-ih godina. Ova pojačala su bila revolucionarna u to vreme jer su se imala inovativna izobličenja, dajući muzičarima zasićeni overdriven zvuk, bez potrebe da pojačavaju na 11! Serija JCM800 bila je izvanredan nastavak, koja je postala studijska spojnica koja se i danas naširoko koristi. Sa čvrstim i fokusiranim zvukom distorzije, JCM800 je bio najkvalitetnije pojačalo za rock i metal osamdesetih.

Krećući se u drugom pravcu kako bi se prilagodili muzičarima ograničenog budžeta, Marshall je lansirao hibridnu seriju Valvestate početkom '90-ih. Uklanjajući jaz između pristupačne cene i čiste snage ventila, Valvestate serija je pružila muzičarima ubedljive tonske cevi za delić cene njihovih punomasnih high-end dvojnika.

DSL pojačala predstavljena tokom kasnih '90-ih uvela su čist kvalitet zasnovan na ventilima, ali po pristupačnijoj ceni. Marshall DSL40C bio je godinama najprodavaniji model u Andertons Music Co., koji je intenzivno korišćen u našoj 'Sound Like' seriji na Andertons TV. Ipak, iako se produkcija završila 2017.godine, legenda nastavlja da živi!

LINIJE MARSHALL POJAČALA

Marshall je zadržao svoju old-school ventilsko/cevnu tehnologiju kod mnogih svojih aktuelnih modela. Kako bi se zadovoljili tragaoci za zvukom koji veruju da nema ničeg boljeg od udaranja otvorene E žice u potpuno cevno Marshall pojačalo, većinu Marshall-ovih high-end modela još uvek koriste tradicionalniji muzičari.

Najbolja JVM pojačala se recimo napajaju cevima, iako im digitalna poboljšanja pružaju dodatnu svestranost i funkcije koje će moderni muzičari sigurno ceniti. Marshall takođe još uvek proizvodi JCM800, pojačalo klasičnog dizajna koje nije ostarilo ni malo od svog nastanka tokom '80-ih godina.

Kako bi se zadovoljile potrebe savremenijih muzičara i onih sa ograničenim budžetom, Marshall je obogatio svoj katalog sa solid-state (tranzistorskim) pojačalima sa svojom MG serijom tokom ranih 2000-ih godina, linijom koa nastavlja da se prodaje izuzetno dobro kao velika pristupačna pojačala za početnike i muzičare srednjeg nivoa. Marshall je čak umešao prste u tržište dizajniranih pojačala, sa njihovim nedavno predstavljenim CODE pojačalima.

Postoje i drugi odlični Marshall modeli koji popunjavaju ostatak asortimana, sa reizdanjima klasičnih modela kao što je Silver Jubilee i rana 1959 Plexi pojačala. Bitno je pomenuti i veliki asortiman kabineta koje Marshall takođe proizvodi, sa klasičnim 1960A i 1960B kabinetima koje karakteriše klasičan 4x12 format zvučnika – koji još zvek dobro gruva!

 

Pogledajmo bliže šta ova različita pojačala u svom trenutnom rasponu nude, analizirajući njihove specifikacije i zvukove kako biste pronašli najbolje za sebe!

MARSHALL JVM SERIJA

Nakon više od 10 godina proizvodnje, Marshall JVM serija bila je popularan izbor za mnoge profesionalne muzičare posebno za one koji traže izuzetno svestrano pojačalo koje može da pokrije sve osnove. Zapravo, pružajući Vam “najbolje” od mnogih Marshall pojačala, opseg tonova koji se mogu postići sa JVM omogućava vam potpuno odsustvo ograničenja i ometanja.

Dostupna u head i combo formatima, JVM linija je podeljena po snazi, količini zvučnika i brojem kanala. Sa verzijama od 50W koje Vam daju dovoljno snage koje odgovaraju prostorima srednje veličine, JVM modeli od 100W su pravi monstrumi.

JVM205C, JVM205H, JVM210C, JVM210H i JVM215C

205, 210 i 215 JVM modeli imaju 2 kanala, označeni brojem “2” na početku svojih naziva. Sa nezavisnim EQ odeljcima za svaki kanal, možete da oblikujete svoje optimalne čiste i drajv zvukove a da se ne ugrožavaju međusobno. To je nešto što biste očekivali od JCM800 ili DSL pojačala, gde kanali dele isti EQ odeljak, što znači da bi morali da nađete balans.

JVM410C i JVM410H

Marshall JVM410C i JVM410H pojačala daju Vam još više opcija. Sa 4 ogromna kanala, od kojih svi imaju sopstveni EQ, možete podesiti da ova pojačala imaju 4 različita zvuka- clean, crunch, distorzija i lead. To su zapravo pravi tonski kameleoni, jer su JVM 410 pojačala najuniverzalnija u Marshall ponudi.

Ali, tu se stvar ne završava. Svaki kanal na svim JVM modelima ima tri režima koji se menjaju nožnim prekidačem – zeleni, narandžasti i crveni. Zapravo daje vam veći gain u svakoj fazi, možete proširiti paletu zvukova pomoću JVM-a, u potpunosti u pokretu. MIDI integracija takođe omogućava promenu kanala i drugih parametara (kao što je drugi glavni volumen) pomoću MIDI kontrolera, na kojem će se nalaziti mnogi nožni prekidači poput Boss-ovih ES5 i ES8 jedinica. Tako da sigurno nema mnogo pojačala pojačanih ventilima koji se mogu boriti sa JVM kada je u pitanju svestranost!

MARSHALL DSL SERIJA

Dual Super Lead pojačala dugo su bila glavna marka Marshall-ove ponude, lansirana 90-ih kada su dobila kritičarsko priznanje. Poznati po svojoj svestranosti i predivnom zvuku visokog gaina, fer je reći da su Marshall-ova DSL pojačala moderna klasika. Predstavljena na zimskom NAMM-u 2018. godine, najnovija generacija DSL-ova nudi tonove originala koje pokreću ventili, ali sa nekoliko podešavanja namenjenih savremenim muzičarima.

Nepogrešivi britanski Marshall zvuk očigledno je kada ih uključite, isporučujući taj jasan visoki opseg i vrhunski i sjajno zasićen srednji opseg. Zahvaljujući kombinaciji ECC83 i EL34 ventila i DSL-ove famozne strukture pojačanja, ove stvari su jednako snažne koliko su i kristalno jasne.

MARSHALL ORIGIN SERIJA

Marshall Origin serija potiče iz zlatnog doba Marshalla iz '60-ih i '70-ih, sa njihovim originalnim Plexi pojačalima. Pružajući taj vajb i zvučno i estetski, ova nostalgična pojačala daju vam klasičan i nepogrešiv Marshall zvuk, ali po deliću cene originala ili reizdanja.

Sa svim modelima koji sadrže po jedan kanal, baš kao i slični modeli iz stare škole, kako bi udovoljili zahtevima savremenih muzičara, Marshall je ova pojačala opremio nekim ažuriranim unapređenjima, tako da za njih postoje i savremeni i tradicionalni muzičari. Ovo uključuje loop efekte za poznavaoce pedala, emulirane izlaze za direktno snimanje i uključivanje napajanja!

Origin 5, Origin 20 i Origin 50 kombo pojačala

Dostupna u tri različite veličine, Origin serija kombo pojačala isporučuje one moćne i ikonične tonove koji su sinonim za Marshall. Svi imaju svestrane 3-band EQ sekcije za adekvatno oblikovanje tona, verzije od 20 W i 50 W takođe imaju dodatnu kontrolu prisustva za dalje vrhunsko podešavanje. Ali tu je i jedinstvena „nagibna“ kontrola, koja vam omogućava mešanje između dva pretpojačana glasa za još veću kontrolu gornjeg srednjeg opsega.

Origin 20 i Origin 50 head pojačala

Baš kao i kombo pojačala, head pojačala serije Origin imaju iste karakteristike, kako bi se osigurali optimalni tonovi i funkcionalnost. Bez ugrađenog zvučnika, ova pojačala ve se mogu upariti sa bilo kojim kabinetom po vašem izboru, čineći ih prilagodljivijim, a takođe i prilično prenosivim za mesta ili snimke nastupa.

JCM800 2203 100W Valve Head

Prava legenda, Marshall JCM800 head pojačalo je zaista definisalo taj poznati Marshallov “crunch” zvuk. Model 100W 2203 se još uvek proizvodi decenijama nakon svog predstavljanja i čuo se na bezbroj ploča od '80-ih do danas.

Sa 4 EL34 cevima za pojačala i isporučujući oštre, gornje udarce srednjeg opsega, JCM800 pruža najčistije, neobuzdane tonove pojačala. S trenutnim modelom sa serijskim efektima za razliku od ranijih modela, ovo pojačalo može poslužiti kao vrhunski temelj vašeg sistema, sa jako dobrim pedalama i efektima.

Sa ‘visokim’ i ‘niskim’ ulazima, ovo pojačalo ima tehnički dva kanala fier technically has two channels but they are not footswitchable. Ovo je nedostatak za one koji vole lake prelaze između čistih i izobličenih tonova, ali uz dobru primenu pedala, odličan overdrive ili distorzirani stompbox će to nadoknaditi.

JCM800 je zaista u svom elementu kada se koristi za snimanje i predstavlja pouzdanu studijsku komponentu. Sa punim telesnim, ali zglobnim čistim kanalom koji je u stanju da uđe u svoj sweet spot kada je pritisnut, autentični drajv zvuk JCM800 dolazi iz njegovog 'visokog' kanala. Dajući čvrsti kranč super zasićenom tonu izobličenja, „visoki“ kanal je komprimovan, čvrst i blago zaobljen, zvuk savršen za hard rock i metal žanrove.

JCM900 4100 100W Valve Head

JCM900 je tonski vrlo sličan model JCM800, ali samo ima malo više gejna i reaktivniji EK. Međutim, dodatna poboljšanja dizajna čine ga ergonomskim izborom u poređenju s JCM800, pogodnijim za modernog muzičara.

Original je lansiran ranih 90-ih, a reizdanje 900 pažljivo imitira ranije modele, sa 2 kanala koja se mogu promeniti nožnom pedalom i dvostrukim reverbom. To mu daje prednost u odnosu na model 800 sa stanovišta upotrebljivosti, ali šarm i banalni ton JCM800 i dalje ga čine glavnim u Marshallovom katalogu.

MARSHALL SERIJA REIZDANJA

U duhu ponovnih izdanja poput JCM900, Marshall je oživeo nekoliko svojih drugih klasičnih modela pojačala kako bi udovoljio žudnji lovaca na nostalgični zvuk. Ikonični Super Lead 100 iz 1959. godine (Plexi) je s ljubavlju rekreiran, nudeći čiste old school zvukove kakvi su nekad bili.

Marshall SC20H Studio Classic Head i Combo

Studio Classic predstavlja jedno od najpopularnijih mini pojačala u istoriji: poznati JCM 800. Original su koristili nebrojeni rok zvezde poput Billy-ja Corgana, Jeffa Becka, Tom Morello-a i još mnogo različitih muzičkih žanrova koji dokazuju koliko je svestrano pojačalo.

Dostupno u ovom 'Studio Classic' formatu koji se može menjati između 20w i 5w, zavisno od toga gde ga koristite. Niža snaga (u poređenju sa originalnom glavom od 100 W) omogućava vam da pokrenete cevi sa manjom jačinom i lako snimite te klasične tonove.

Marshall SV20H Studio Vintage Head & Combo

Studio Vintage, sa druge strane, je mini reizdanje legendarnog Plexi-ja. Originalna Plexi pojačala su koristili nebrojeni gitarski heroji kao što je Jimi Hendrix, Eddie Van Halen, Jimmy Page, John Frusciante i mnogi drugi!

Postoji razlog zašto toliko poznatih gitarista voli zvuk Plexi-ja, a kada ga uključite videćete zašto. Čisti su i bistri, sa dosta srednjeg opsega za prolazak kroz miks, ali sa mnogo sustain-a. Vaši vatreni solisti će danima pevati.

Vintage Reissue 1987X 50W Valve Head

Marshall Vintage Reizdanje 1987X 50W Head je vrlo slično modelu 1959SLPX u smislu dizajna, estetike i karakteristika ali ima nešto drugačiji zvuk. Sa pola snage svoje zaglušujućeg parnjaka, 1987X ima čvršći ton koji se lakše raspada pri manjim jačinama, dajući vam punu zasićenu distorziju. Takođe sadrži brojne efekte, ovo je pojačalo koje još uvek može da podnese moderne zahteve.

Silver Jubilee

Silver Jubilee vratio se u Marshallov katalog poslednjih godina, a posle 30 godina od njegovog predstavljanja ostaje poželjno pojačalo u svojoj liniji. Silver Jubilee je tamnija zvučna verzija JCM800, ali s toplijim zvukom distorzije i modernijim dizajnom, ima neznatnu prednost u odnosu na 800 kada je u pitanju ispunjavanje današnjih tonskih standarda.

Marshall 2555X Silver Jubilee Head ima 2 kanala koja vam omogućavaju da se postavite između čistih i drajv zvukova, deleći isti EQ da biste zadržali deo svoje stare škole. Uz mogućnost prebacivanja snage između ogromnih 100 W na 50 W, ova ažurirana funkcija omogućava vam postavljanje pojačala za različite scenarije, bilo da se radi o veličini mesta ili za određene aplikacije.

Specifični 3 'mode' sistem pretpojačala je najbolja karakteristika modela Silver Jubilee u pogledu dizajna. Njegov ‘Clean’ režim pruža izuzetno čist zvuk skoro bez ikakve drajv koloracije, omogućavajući vam iskričav ton koji može proći kroz miks sa dosta širine i hedruma. Režim 'Rhithm Clip' dodaje malo više pojačanja, pojačavajući signal za neki punch srednjeg opsega, dok režim 'Lead' omogućen nožnim prekidačem omogućava postizanje glatko pojačanje visokih tonova za solaže.

Mini 20W verzije modela Silver Jubilee su takođe dostupne - Marshall 2525C Mini Combo 2525H Mini Head. Sa skoro svim istim karakteristikama, ova mala pojačala još uvek obezbeđuju mnogo jačine i dobrote svog većeg brata.

MARSHALL MG SERIJA

Marshall MG je postigao veliki uspeh za Marshall, postavši jedno od najprodavanijih solid state pojačala. Izuzetno popularni među početnicima zbog svoje pristupačne cene, ova pojačala i dalje pružaju ikonički Marshall zvuk, ali bez sirove snage cevi. Sa solid-state / tranzistorskim dizajnom, ova pojačala su pogodna za spavaće sobe, ali se još uvek mogu podesiti dovoljno glasno za svirke!

Šta znači ‘solid-state' pojačalo’?

To znači da pojačalo ne koristi analogne ventile za postizanje zvuka i proizvodnju signala, već koristi niz tranzistora. Jedini nedostatak solid-state dizajna je taj što kada se pojačalo glasno pojača, zvuk koji se isporučuje može zvučati kao da "secka" i zato je prilično bešuman, za razliku od tradicionalnog pojačala, koje obično zvuči bolje i zasićenije, što je glasnije.

Međutim, mnoga moderna solid state pojačala su uveliko poboljšana da bi se prevazišao ovaj problem, pa ni MG modeli nisu izuzetak. Ogromna prednost koju imaju u odnosu na cevi bez napona je ta što su pouzdanija i manje podložna problemima sa pouzdanošću. To je zato što skoro nijedna komponenta solid state pojačala ne bi izgorela tokom vremena, dok će delovi ventila za pojačavanje morati da se zamene svakih nekoliko godina.

Solid-state pojačalo kao što je Marshall MG će stoga biti odlično radno pojačalo, jer su mnogo robusnija u odnosu na ventilske modele. Ventilska pojačala su krhka i moraju se transportovati vrlo pažljivo, ali solid-state a i dosta su lakša za nošenje.

MG linija

Kada je reč o MG range, there’s a huge amount of choice when it comes to size and features. Od više nego lako nosivih kombo modela od 10W i 15W do moćnih modela od 100W, MG linija je za one koji žele malo pojačalo za vežbanje kod kuće kao i za muzičare koji su spremni za nastup.

MG10G, MG15G, MG15GR & MG15GFX

Najtipičnija kombo pojačala od 10W i 15W imaju samo jedan kanal zbog svoje veličine, ali manji modeli MG imaju 2! Dajući vam čiste i distorzirane zvukove, ovi pojačala vam pružaju osnovnu funkcionalnost koju očekujete od skupljeg pojačala.

Dok Marshall MG10G kombo ima jednostavni taster za oblikovanje vašeg zvuka, verzije 15W imaju have potpuni 3-band EQ koji vam omogućava da zaista kontrolišete svoj zvuk. MG15GR ide jedan korak dalje sa dodatnom reverb kontrolom da bi se dodala dubina jasnim i glavnom zvukovima.

MG30GFX, MG50GFX, MG101GFX & MG102GFX

Kombo modeli 30W, 50W i 100W imaju sjajna 4 kanala koji se u potpunosti mogu programirati. Sa gainom, jačinom i  EQ podešavanjima koja se u potpunosti mogu sačuvati, možete da podesite prema svojim potrebama vaše sopstvene presete kanala  kako bi odgovarali celokupnom spektru žanrova. Pored toga, ova pojačala imaju ugrađene efekte kao što su reverb, dilej, octaver, chorus i phaser koji se takođe mogu sačuvati. Ukoliko se premišljate da li da investirate u pedale, Marshall MG ugrađeni efekti će vas pokriti u međuvremenu.

A sa uključenim nožnim prekidačem, možete lako da izaberete jedan od vaših kanala tokom rada. Vredno je pomena da sva Marshall MG pojačala imaju i ulaz za slušalice, što znači da možete da vežbate u tišini da ne bi komšije došle da Vam kucaju na vrata! Dodatni ulaz za MP3 plejere Vam omogućava da vežbate uz svoje omiljene numere – zar to nije baš kul?

MARSHALL CODE SERIJA

CODE serija je Marshall-ovo poslednje dostignuće, koja ilustruje njihov korak ka svetu modelling pojačala u pravom smislu te reči. Trend koji je originalno uveo Line 6, a drugi proizvođači kao što je Marshall usvojili su sličnu tehnologiju kako bi udovoljili muzičarima koji su u potrazi za više tonskih opcija. Imitirajući zvuke raznih renomiranih Marshall pojačala, kao što su JCM800, JVM i još mnogo toga, Marshall CODE pojačala takođe prave kabinete i efekte!

Udružujući se sa softverskim inženjerima Softube, zvuci CODE pojačala su vrlo uverljivi i mogu da rekonstruišu tonske osobine poznatih Marshall pojačala sa velikom uverljivošću. Sa interfejsom neverovatno lakim za upotrebu koji se sastoji od poznatog 3-band EQ  i kontrolom pojačanja, gaina i glavne jačine zvuka, CODE pojačala takođe imaju dodatne tastere koji vam omogućavaju da prelazite između omiljenih 14 predpojačala, 4 pojačala, 8 modela kabineta i 24 efekta. Uz svu tu mogućnost povezivanja, ova ultra svestrana pojačala učiniće da ostanete zadovoljni satima!

Izuzetno pristupačni kao i MG serija, CODE pojačala su odlične opcije za početnike i muzičare srednjeg ranga. Ali pravi osećaj i modelirani tonovi koje nude ova pojačala će zadovoljiti čak i najzadrtije tradicionaliste. Kako bi zadovoljio potrebe kućnih muzičara ili regularnih muzičara koji nastupaju, CODE je dostupan u različitim veličinama i snagama - 25W Combo, 50W Combo, 100W Combo i 100W Head.

Gateway aplikacija

Kako bi vam pružili veću kontrolu nad zvukom ovih modela i uštedeli prostor na panelu pojačala, Marshall CODE serija pojačala poseduje kompatibilnu „Gateway aplikaciju“ za pametne telefone, koja vam omogućava stvarno duboko kopanje sa parametrima efekata i još mnogo toga.

Dostupna je za iOS i Android i pomoću ove korisne aplikacije možete u realnom vremenu da podesite svoja podešavanja, kreirate i sačuvate predefinisane podatke, pa čak i da prenosite muziku direktno u pojačalo preko Bluetooth-a. A sa ulazom za slušalice, možete svirate uz omiljene numera bez ometanja porodice i komšija. Marshall CODE pojačala zaista su izgrađena sa modernim muzičarem na umu!

REZIME

Jasno je da Marshall ima mnogo različitih pojačala. Sa tako velikom razlikom između određenih linija u pogledu cene, Marshall je svojom trenutnom ponudom obezbedio veliki broj muzičara.

I sada kada smo na kraju ovog vodiča, odgovor na pitanje "koje je najbolje Marshall pojačalo?" je jednostavan...

Ne postoji najbolje!

Gitarski zvuk je potpuno subjektivan i treba znati da određeni zvuk koji neko zaista obožava neko drugi možda ne voli. Ako ste kliknuli na ovaj vodič, verovatno ste već znali kako Marshall zvuči, ali cilj je bio da pronađete najbolje za vaše potrebe.

Nakon što smo definisali njihove razlike u pogledu načina konstrukcije i onoga što nude, nadamo se da ste uspeli da razumete koje pojačalo najbolje odgovara vašem zvuku. Glavni model JVM ima sve, sa neverovatnom svestranošću, karakteristikama i čistim sirovim tonovima snage ventila. Međutim, ako ste više u svojoj vintage opremi s ljubavlju okrenuti prema old-school nostalgičnim tonovima, pojačala Origin ili Reissue serije Vas neće razočarati.

Ali ako želite prenosno i prilagodljivo pojačalo koje se ne održava, a koje je idealno za vežbanje i manje svirke, tada su pojačala iz serija MG i CODE više nego dobra. Iako su početnici glavna ciljna grupa za ove serije, iskusni muzičari i dalje mogu uživati u njihovim tonovima i karakteristikama, jer je solid-state i digitalna tehnologija prisutne već 10 odnosno 20 godina.